Sukupolvien ajan on Yrjölän mäellä viljelty maata – kivisiä peltoja, jotka esi-isät raivasivat suurella työllä laidun- ja viljelykäyttöön. Kivinavetta rakennettiin 1800-luvun alussa jykevistä kivenmurikoista karjasuojaksi possuille, lehmille ja hevosille.

Aune ja Antti Yrjölä, isovanhempani, elivät vahvasti maatalouden rytmissä – päivissä ei työtunteja laskettu. Tila on nyt 17. sukupolvessa.

Vanhassa mustavalkokuvassa esiintyvät pihattonavetan porsaat

Aune ja Antti Yrjölä näkivät tilassa valtavan potentiaalin. Antti oli nähnyt mullistavan idean: eläimet saivat kulkea vapaasti sisään ja ulos myös talvella, suojaisaan pihattoon.

Tuosta ideasta innostuneena Antti ja Aune rakensivat tilalle pihattonavetan – ensimmäisinä pohjoismaissa. 1960-luvulla pihatto oli täysin uudenlainen ajatus, ja se herätti laajaa kiinnostusta. Navettaa tultiin katsomaan ympäri Suomea ja pohjoismaita.

Kivinavetta muutettiin samaan aikaan jalostussikalaksi, ja tilalla jatkettiin lehmien lypsyä vuoteen 2003 asti. Syksyllä 2017 alkoi uusi ajanjakso, kun tilalla pohdittiin peltojen soveltuvuutta laiduntamiseen. Inspiraatio luomulihan tuotantoon syntyi, ja ylämaankarja – Highlanderit – saapuivat tilalle. Karja laidunsi ympäri vuoden, tuoden tilalle jälleen uutta eloa ja iloa. Tila on ollut luomussa vuodesta 2017 lähtien, ja tilalla viljellään myös omaa luomukauraa. Vuoden 2025 alussa viimeiset sonnit lähtivät, ja tuli jälleen uuden aika.

Tiekyltti, jossa lukee Yrjölä ja Tilausravintola Ometta. Taustalla peltoa.

Viime kesänä iski ajatus luoda jotakin kaunista ja elävää. Tänä kesänä tilan pelloilla kukoistavat tulppaanit, leikkokukat ja niittykukat – kaikki huolella ja rakkaudella viljeltyinä, ilman torjunta-aineita, luomuna ja luonnon ehdoilla. Tilalla viljellään myös luomukauraa.

Tervetuloa seuraamaan meidän tarinaamme <3